Redelijkheid en billijkheid ten tijde van corona


Het is crisis en we worden er allemaal mee geconfronteerd. Mensen dreigen werkloos te raken, anderen kunnen het werk niet bijbenen, ondernemers kunnen hun diensten niet meer aanbieden en persoonlijke levensgebeurtenissen moeten noodgedwongen uitgesteld of anders uitgevoerd worden.

Ten tijde van een crisis is het menselijk dat men als eerste hun eigen hoofd boven water proberen te houden. Dit kan op velerlei manieren en de ene manier schaadt de medemens meer dan de andere. Denk aan het hamsteren in de supermarkten.

Ook zie ik berichten voorbij komen van bijvoorbeeld trouwerijen die afgezegd moeten worden en waar de zaalverhuurder of de cateraar annuleringskosten in rekening brengt. Is dit wel eerlijk kan je je afvragen? Het is logisch dat de verhuurder en cateraar ook moet overleven, maar ja… we leven nu wel in een uitzonderlijke situatie. De andere vraag die gesteld moet worden is, mag dit wel? Allereerst zal er dan naar de onderliggende voorwaarden gekeken moeten worden, maar die geven niet altijd uitsluitsel. Ten derde, hoe weet u als ondernemer dat de huidige maatregelen niet misbruikt worden om onder een overeenkomst uit te komen?

In het recht bestaat de term ‘redelijkheid en billijkheid’: vinden we de wet zoals we die allemaal behoren na te leven, in de gegeven omstandigheden eigenlijk wel passend? Of moeten we misschien een keertje daarvan afwijken? En als we dan afwijken, hoe ver gaan we daar dan in en hoe zorgen we er voor dat er dan geen misbruik van gemaakt wordt?

Mijn advies: ga met elkaar het gesprek aan, probeer elkaars standpunt te begrijpen en ga op zoek naar de gemeenschappelijke deler van uw probleem. Wat kunt u samen doen om er beiden toch beter van te worden?

Komt u er desondanks toch niet uit, dan denk ik graag met u mee. Neem vrijblijvend contact op en we bespreken samen wat ik voor u zou kunnen betekenen.

Credit afbeelding: www.epictop10.com

Gratis consult